Home » Geschiedenis van rooibos

Geschiedenis van rooibos

Rooibos heeft een unieke en interessant geschiedenis. Het begon allemaal rond het eind van de 19e eeuw. De oorspronkelijke bewoners (de Bosjesmannen of ook wel de "San" geheten) van de Cederberg, ontdekten dat ze een smakelijke, aromatische drank konden maken van de fijne naaldachtige blaadjes van de Aspalatus linearis, een geneeskrachtige plant die alleen in Zuid-Afrika groeit.

De San waren de eersten die de in het wild groeiende plant gingen oogsten. Ze kapten de struiken, kneusden de takken met hamers en legden de rooibos vervolgens in hoopjes om te laten fermenteren voordat deze in de zon te drogen werden gelegd. Vandaag de dag wordt rooibos nog steeds op deze manier verwerkt.

In 1904 zag Benjamin Ginsberg, een Russische immigrant, mogelijkheden om rooibos te verhandelen. Hij kocht de Rooibos van de bewoners van de Cederberg en verkocht het vervolgens door. Als afstammeling van een familie die al jaren in de thee industrie werkzaam was, had Benjamin Ginsberg een gedegen achtergrond en veel ervaring om de 'bergthee', zoals rooibos destijds werd genoemd, te verhandelen. In 1930 zag dokter P. le Fras Nortier - een bekende arts en natuurliefhebber - de waarde van rooibos als landbouwgewas. Zijn enthousiasme verspreidde zich snel onder de lokale boeren en al gauw gingen ze de productie van rooibos zakelijk aanpakken. De schaarste aan Ceylonthee en de verbeterde ontwikkelingsmethoden resulteerden tijdens de Tweede Wereldoorlog in een groeiende populariteit van rooibos. De markt stortte echter na de oorlog in. In een poging hun industrie te redden, richtten de boeren in 1948 de Clanwilliam Tea Cooperative op.

Er werden nieuwe grossiers aangesteld en er kwamen nieuwe merknamen bij om de industrie nieuw leven in te blazen. Door een economisch slechte tijd hadden al deze inspanningen weinig succes. Op verzoek van de coöperatie stelde de minister van landbouw in 1954 de Rooibos Tea Control Board aan, met het doel vastgestelde marktonderzoeken, stabiele prijzen en het normaliseren en verbeteren van de kwaliteit.

Hierdoor begon een nieuwe, gestage verbetering en een groei voor de rooibos markt, zowel lokaal als internationaal. In 1993 besloten de boeren het bestuur te privatiseren. Dit resulteerde in de oprichting van het bedrijf Rooibos Limited.

In 1997 importeerde SONNIGDAL de eerste rooibos in de originele 'sakkies' in Nederland.

levering binnen 3 werkdagen

veilig betalen via iDeal

originele rooibos thee

product van Zuid-Afrika

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen